Kommentar från 4 to 1 Investments om Northvolt

Det AP-fondsägda bolaget 4 to 1 Investments har mottagit informationen att Northvolt ansökt om en rekonstruktion under amerikansk lagstiftning, så kallad Chapter 11. Nu inleds en omstrukturering av bolagets kapitalstruktur parallellt med fortsatt drift av verksamheten. 4 to 1 Investments kommer fortsätta hålla en konstruktiv dialog med bolaget för att skydda investerade värden samt verka för bolagets bästa på lång sikt.

4 to1 Investments har varit investerare i Northvolt sedan 2021. Det senaste året har varit utmanande för Northvolt med sviktande europeisk elbilsefterfrågan och fortsatta produktionsproblem. Bolaget hanterar nu detta genom åtgärdsplaner och nerdragen expansionstakt. I omställningen till ett lägre fossilberoende och ett Europa som vill säkra lokal produktion av europiska leverantörer, ser 4 to 1 Investments på europeisk batteritillverkning och Northvolt som en långsiktig investering.

– 4 to 1 Investments var beredda att ta ansvar som långsiktiga ägare och stötta Northvolt med kapital i den finansieringsprocess som pågått under hösten, men konstaterar att det inte fanns stöd från en tillräckligt bred grupp av bolagets nyckelintressenter. Med en process enligt Chapter 11 ges nya förutsättningar för att utveckla Northvolt vidare. Vi kommer i den rekonstruktionsprocess bolaget nu går in i att fortsätta den konstruktiva dialog vi har med bolaget, säger Jenny Askfelt Ruud, styrelseordförande i 4 to 1 Investments.

– Nu går Northvolt in i en ny fas. 4 to 1 Investments utgångspunkt är att skydda investerade värden genom att ta ansvar och bidra till Northvolts bästa på lång sikt. Vägen framåt är ännu inte utstakad men vi fortsätter att ha en nära dialog med bolaget och följer utvecklingen noga. Inför investeringen i Northvolt gjordes en omfattande utvärdering och vår samlade bedömning är fortfarande att det finns behov av ett europeiskt ekosystem av företag för elektrifieringen och fossilfria transporter, avslutar Jenny Askfelt Ruud. 

4 to 1 Investments

4 to 1 Investments, ett bolag samägt av AP1, AP2, AP3 och AP4, har totalt investerat 5,8 miljarder kronor i aktier och konvertibla skuldebrev i Northvolt. Det motsvarar knappt 0,3 procent av de fyra AP-fondernas totala förvaltade kapital om cirka 2 000 miljarder kronor per halvårsskiftet 2024.

Andra AP-fondens remissvar avseende promemorian Översyn av buffertfonderna

Andra AP-fonden har lämnat in remissvar avseende promemorian Översyn av buffertfonderna (Fi2024/01410).

Andra AP-fonden anser att förslagen avseende vissa administrativa rutiner samt styrelsens sammansättning är rimliga och tillstyrker därför dessa förslag, dock med undantag för förslagen om periodisering av kostnader.

Vad gäller förslagen avseende konsolidering alternativt ökad samverkan mellan AP-fonderna, för såväl ”göteborgs-” som ”stockholmsfonderna”, anser Andra AP-fonden att dessa inte har analyserats tillräckligt i utredningen och att promemorian i detta avseende har avgörande brister. Andra AP-fonden ifrågasätter de premisser som ligger till grund för utredarens förslag gällande göteborgsfonderna.

Mot bakgrund av ovanstående avstyrker Andra AP-fonden förslagen till konsolidering alternativt ökad samverkan mellan AP-fonderna, såväl i Stockholm som i Göteborg. Samtidigt föreslår Andra AP-fonden ett alternativt tillvägagångssätt för att på ett mer ändamålsenligt sätt integrera Sjätte AP-fonden i buffertfondssystemet.

Som en bilaga till remissvaret lämnas synpunkter av kompletterande och mer detaljerad karaktär avseende vissa delar i promemorian.

Läs AP2:s remissvar här.

Länk till regeringens webbsida med alla remissvar.

Vinnarna av AP2:s uppsatspris 2024

I år tilldelas AP2:s pris inom finans och hållbarhet uppsatsen ”The impact of board gender diversity on dividend policies: Evidence from Swedish listed firms” skriven av Alva Mentor och Ludvig Johansson.

Motiveringen lyder: En mycket stark uppsats med bäring på diskussionen om bolagsstyrelsers sammansättning och effektivitet. Författarna förklarar transparent för läsaren målet, litteraturen, resultat och vilka gränser deras analys har. Frågeställningen är viktig och intressant samt besvaras med en mycket kompetent empirisk analys.

Grattis säger vi till vinnarna!

Läs uppsatsen här.

Ludvig Johansson, Eva Halvarsson, AP2:s VD, och Alva Mentor.

Ny guide hjälper finansiella institutioner att ta itu med avskogning

AP2 och Climate & Company, Tysklands ledande Sustainable Finance Think Tank, har tillsammans tagit fram ny guide som ska göra det lättare för finansinstitutioner att göra due diligence kring avskogning. Guiden innehåller tydliga riktlinjer, praktiska tillvägagångssätt och hjälper till att göra avskogningsrelaterade data handlingsbara och due diligence mer effektiv. 

Åsa Mossberg, Kommunikations- och hållbarhetschef på AP2 uttalar sig:
“As financial institutions, we face significant financial risks from deforestation. As investors and owners in companies that have an impact on these risks, we have the responsibility and leverage to support a sustainable transition for climate and nature”, explains Asa Mossberg, Head of Sustainability and Communication at AP2.

Läs pressreleasen på Climate & Company’s webbsida

Andra AP-fonden stödjer Spring, ett investerarinitiativ från PRI

AP2 stödjer Spring, ett investerarinitiativ från PRI som vill påskynda bolags agerande för att främja naturen. Med stöd av över 200 investerare som förvaltar 15 biljoner USD vill man arbeta för att minska verksamheters operativa risker, förbättra hanteringen av bolagens leverantörskedjor och säkerställa ansvarsfull och transparent politisk påverkan.

Pressrelease
Springs webbsida

WIN WIN Award – vinnare 2024

Som partner till det globala hållbarhetspriset WIN WIN Gothenburg Sustainability Award kan vi meddela att mottagarna av WIN WIN Award och WIN WIN Youth Award 2024 på temat “Inkluderande omställning” är Just Transition Centre och Natur og Ungdom.

WIN WIN Award

Just Transition Centre (JTC) är ett internationellt center grundat av fackföreningarnas globala paraplyorganisation ITUC, med syfte att säkerställa att arbetstagare har en plats vid bordet vid planeringen av den gröna omställningen. Just Transition Center fungerar som en servicehub och bidrar med kunskap, finansiering och facilitering av samtal mellan arbetstagare och fackförbund å ena sidan och arbetsgivare och regeringar å andra sidan för att nå lösningar som gynnar både människa och natur.

WIN WIN Youth Award

Natur og Ungdom är Norges största miljö- och klimatorganisation för unga. Med över 5.300 medlemmar mellan 13–25 år är deras mål att ge unga en kraftfull röst i samhällsdebatten och faktisk inverkan på politiken. I mars 2023 lanserade de ”De tio budorden för grön industri” tillsammans med norska oljearbetare via fackföreningen Industriaksjonen. Överenskommelsen stakar ut principer för en påskyndad och inkluderande grön omställning av industrin som gagnar arbetare och lokalsamhällen, lokalt och globalt.

Läs mer om pristagarna. Home | WIN WIN Award

AP2 publicerar en kombinerad klimat- och naturrapport

AP2 har släppt sin första kombinerade klimat- och naturrapport i enlighet med ramverken Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) samt Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD).

Fonden har under flera år publicerat en klimatrapport i enlighet med TCFD. För 2023 har fonden utökat rapporten genom att implementera rapportering kring biologisk mångfald enligt TNFD.

Klimat och biologisk mångfald är två fokusområden i AP2:s hållbarhetsarbete. Fonden ser TCFD och TNFD som ett stöd i arbetet med att identifiera och hantera fondens klimat- och naturrelaterade risker och möjligheter, och samtidigt uppmuntra företag till transparens via årlig och jämförbar rapportering.

Läs rapporten här.

AP-fondernas etikråd summerar ett år av aktivt påverkansarbete i en ny organisation

Etikrådets arbete under 2023 har präglats av den nya organisationen med ny strategi och ett intensivt arbete med valda fokusområden. Av många viktiga hållbarhetsområden har fem fokusområden prioriterats; Antimikrobiell resistens, Barnarbete och tvångsarbete, Klimat, Techbolagens hänsyn till mänskliga rättigheter samt Vatten.

Magdalena Håkansson, AP-fondernas etikråds ordförande under 2023 konstaterar att den snabba utvecklingen på hållbarhetsområdet ställer allt högre krav på AP-fondernas hållbarhetsarbete. Under 2023 har Etikrådets arbete till stor del präglats av att utveckla verksamheten enligt den nya strategi och styrmodell som beslutades 2022.

– Under året har vi fortsatt utveckla Etikrådet enligt den nya strategin med en ny styrmodell och mer resurser, vilket ger oss förutsättningar att på ett mer effektivt sätt uppnå bättre resultat över tid, säger Magdalena Håkansson. Vi har också beslutat om fem nya fokusområden för vårt proaktiva arbete

Etikrådet har under året beslutat om fem fokusområden för det proaktiva påverkansarbetet; Antimikrobiell resistens, Barnarbete och tvångsarbete, Klimat, Techbolag och mänskliga rättigheter samt Vatten. Det proaktiva arbetet syftar till att genom dialog med bolag förebygga och hantera väsentliga hållbarhetsrisker i AP-fondernas portföljer. Ett exempel på proaktivt arbete är inom fokusområdet Techbolag och mänskliga rättigheter – ett område som Etikrådet varit involverat i sedan 2019.

– Sociala medier spelar en allt viktigare roll i samhället och innebär många fördelar men också flera utmaningar för mänskliga rättigheter. I mars 2023 inledde Etikrådet ett samarbete med ett 30-tal institutionella investerare med över 7 000 miljarder euro under förvaltning, som tillsammans ska verka för en positiv förändring i linje med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, berättar Jenny Gustafsson, Etikrådets chef sedan juni 2023.

Parallellt har drygt 3 500 bolag genomlysts för eventuella kränkningar och incidenter. Totalt fördes 76 reaktiva dialoger under året, varav sju avslutades med uppnådda målsättningar. Utgångspunkten är de internationella konventioner och riktlinjer som Sverige skrivit under, och Etikrådet använder strukturerade processer för att identifiera och hantera hållbarhetsrisker i AP-fondernas portföljer.

I enstaka fall leder dialogen inte till önskat resultat och då kan Etikrådet välja att rekommendera AP-fonderna att exkludera bolaget. Under 2023 har tre bolag rekommenderats för exkludering. En viktig del i arbetet är även att arbeta för att bolag som är exkluderade ska kunna åter-inkluderas.

– Målet med Etikrådets verksamhet är att påverka bolagen till förbättring, och vi är glada att se betydande förflyttningar bland bolag som vi fört dialog med under året, varav fem helt har uppnått målen. Vi har också kunnat ta bort exkluderingsrekommendationen avseende ett bolag som har förbättrat sin hantering av arbetstagares rättigheter, utvecklar Jenny Gustafsson.

AP-fondernas etikråd (Etikrådet)

Etikrådet är de fyra AP-fondernas (AP1, AP2, AP3, AP4) samverkansorgan för hållbarhetsfrågor.

Läs mer om Etikrådet och ladda ner Etikrådets rapport 2023.

För mer information:

Jenny Gustafsson, Chef AP-fondernas etikråd, mail: jenny.gustafsson@councilonethics.org

Åsa Mossberg, Ordförande AP-fondernas etikråd 2024, mail: asa.mossberg@ap2.se

Åsa Mossberg ny Chef för kommunikation och hållbarhet

Åsa Mossberg, tidigare senior hållbarhetsstrateg på AP2, har utsetts till ny Chef för kommunikation och hållbarhet och kommer ingå i fondledningen. Åsa tillträder den nya rollen den 26 mars.

Andra AP-fonden investerar ytterligare i hållbar infrastruktur

Andra AP-fonden har sedan 2020 en portfölj för hållbar infrastruktur. Investeringar ska ske i infrastrukturbolag/plattformar och fonder, vars verksamheter är relaterade till en hållbar utveckling i linje med Parisavtalet och utan avkall på avkastningsförväntan. Huvudsakligen ska investeringar med fokus på generering av förnyelsebar energi genomföras, men även investeringar i batterianläggningar, kraftledningsnät, vätgasutbyggnad och liknande kan rymmas i portföljen.

En av investeringarna är Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) som är en av de allra största globala fonderna för utveckling och drift av vindkraft med fokus på havsbaserad vind. CIP har nu investerat 350 miljoner USD i havsbaserade vindkraftsprojekt i Sydkorea. Läs pressreleasen här.