Som partner till det globala hållbarhetspriset WIN WIN Gothenburg Sustainability Award kan vi nu meddela att mottagarna av 2023 års pris är Bellingcat och grundaren Eliot Higgins (WIN WIN Award) och Abbie Richards (WIN WIN Youth Award). Årets tema är Fighting Disinformation.

WIN WIN Award

Bellingcat har genom innovativa metoder skapat en ny generation av undersökande journalistik och lett till avslöjanden av kritisk information om akuta globala frågor. Gruppen är en oberoende internationell samling journalister, forskare och medieanalytiker som använder öppen källkodsinformation, sociala medier och offentligt tillgängliga källor för att granska konflikter och kriser runt om i världen. Bellingcats avslöjanden ligger till exempel till grund för den Oscarsbelönade dokumentären om mordförsöket på ryska oppositionsledaren Aleksej Navalny.

WIN WIN Youth Award

Abbie Richards har skapat det interaktiva diagrammet “The Conspiracy Chart”, som tagit världen med storm. Abbie Richards prisas för sin förmåga att utbilda och engagera en bred publik med hjälp av humor, fakta och tillgänglig grafisk design, och på så sätt bidra till en djupare förståelse av några av dagens mest komplexa samhällsfrågor.

Priset kommer delas ut på WIN WIN Awards årliga gala den 20 oktober i Göteborg.

Läs mer om pristagarna.