Kapitalförvaltningen
Andra AP-fondens förvaltning utgår ifrån pensionssystemets behov och genomsyras av hållbarhet. Fonden når den förväntade avkastningen som krävs genom att i första hand exponera fondkapitalet mot olika marknadsrisker.
Fondens investeringsstrategi kan sammanfattas som att utifrån en bedömning av pensionssystemets behov placera fondkapitalet i en effektiv portfölj, som integrerar hållbarhet och främjar en hållbar utveckling. Analysen av hur behoven ser ut och vilken portfölj som bäst uppfyller dessa görs med hjälp av en ALM-modell.
En effektiv portfölj är en portfölj som ger så hög förväntad avkastning som möjligt för en given nivå av risk. Avkastningen på lika typer av tillgångar är inte perfekt korrelerade. Det kan till exempel innebära, för att ta ett extremfall, att avkastningen på obligationer kan tendera att vara negativ när avkastningen på aktier är positiv och vice versa.
Den totala risken i en portfölj kan därför sänkas genom diversifiering, det vill säga att fondkapitalet sprids över flera olika tillgångar och tillgångsslag. Således är bedömningar av framtida förväntad avkastning och risk, samt den inbördes korrelationen mellan tillgångsslagen, viktiga ingångsvärden i ALM-modellen för att identifiera den långsiktiga, strategiska portfölj som gör störst nytta för pensionssystemet.
Utifrån den övergripande målformulering som finns i lagen har AP2 formulerat en mer preciserad uppdragsbeskrivning för fondens långsiktiga investeringsstrategi, som lyder: Målet för fondens verksamhet är att minimera konsekvenserna av den automatiska balanseringen på 30 års horisont genom att bedriva föredömlig förvaltning av kapitalet.
Fondens styrelse formulerar ett övergripande målsatt mandat, kompletterat med Risk- och Hållbarhetspolicy, i form av en strategisk allokering. Denna allokering ska i nästa steg konkretiseras av fonden i en implementerbar långsiktig operativ portfölj.