Andra AP-fondens plan för biologisk mångfald beskriver hur fonden ska bidra till en positiv nettoutveckling för naturen senast år 2030, och hur fonden arbetar för målet att 2025 ha en portfölj som inte bidrar till avskogning.

Mål

AP2 ska bidra till en positiv nettoutveckling för naturen senast år 2030

AP2 har definierat ovanstående som ett långsiktigt mål för arbetet med biologisk mångfald. Detta mål ligger i linje med det globala åtagande som krävs, i kombination med minskade utsläpp, för att bevara kritiska ekosystem.

Det finns ännu inte konsensus kring vad begreppet naturpositiv innebär, och ett arbete pågår med att ta fram en definition. AP2 har ändå valt att använda begreppet som en övergripande målbild, där naturen, med biologisk mångfald, ekosystem och naturkapital, utvecklas i positiv riktning och där AP2 bidrar till denna utveckling. När de organisationer som arbetar med definitionen av naturpositiv har nått en gemensam syn, kommer fonden att se över målsättningen i ljuset av denna. 

Fonden har även satt ett mer specifikt övergripande mål med fokus på avskogning, som är en viktig drivkraft till förlusten av biologisk mångfald:

AP2 ska 2025 ha en portfölj som inte bidrar till avskogning

Detta mål ligger i linje med det åtagande om en portfölj fri från avskogning orsakad av kritiska råvaror, som AP2 gjorde i samband med COP26, samt med fondens klimatåtagande om nettonollutsläpp av växthusgaser 2045.

Analys och väsentlighet

Givet omfattningen av och komplexiteten i området biologisk mångfald är det nödvändigt för AP2 att göra prioriteringar i sitt arbete. Det görs utifrån en riskanalys enligt principen om dubbel väsentlighet, med hänsyn tagen både till tillgångarnas beroende av och påverkan på naturen.

IPBES rapport från 2019, som sammanfattar forskningsläget inom området biologisk mångfald, identifierar de fem största direkta orsakerna till förlusten av biologisk mångfald:

• Markanvändning
• Exploatering av arter
• Klimatförändringar
• Invasiva arter
• Föroreningar

AP2 har utgått från dessa områden i sin riskanalys i syfte att förstå hur fonden är exponerad mot dem genom sina innehav. Analysen baserades på databasen ENCORE, utvecklad av the Natural Capital Finance Alliance och FN:s miljöprogram UNEP-WCMC. Genom denna analys, som beskrivs mer i detalj i fondens klimat- och naturrapport 2023, har fonden identifierat markanvändning som den orsak till förlorad biologisk mångfald som är mest relevant för AP2. Markanvändning är enligt IPBES rapport den största orsaken till förlorad biologisk mångfald och AP2 har innehav som potentiellt har stor negativ påverkan. Inom området markanvändning har AP2 valt att i sitt arbete fokusera på avskogning, en fråga även är högst relevant för AP2:s fokusområden klimat och mänskliga rättigheter.

Analys av portföljens avskogningsrisk

AP2 har åtagit sig att 2025 ha en portfölj som inte bidrar till avskogning, och arbetar löpande mot att leva upp till detta åtagande. Ett viktigt steg i detta arbete är att identifiera de tillgångar i fondens portfölj, där det finns en hög avskogningsrisk. I ett första steg har fondens olika tillgångsslag analyserats och två tillgångsslag har identifierats där avskogning har hög relevans: noterade aktier och bolagskrediter och skogs- och jordbruksfastigheter.

AP2 har samarbetat med den tyska tankesmedjan Climate & Company för att utveckla en modell för analys av avskogningsrisker i noterade portföljer. Genom denna modell kan fonden nu analysera hela sin noterade portfölj och identifiera de bolag som har störst risk för att ha en negativ påverkan på avskogning i sin verksamhet, både direkt och genom sin värdekedja. Modellen har publicerats i en rapport samarbete med Global Canopy som inkluderar en beskrivning av AP2:s arbete med modellen, och som finns att läsa här. Modellen är tillgänglig gratis via kod som delas i GitHub.

Genom denna modell har AP2 identifierat ett 50-tal bolag med mycket hög risk för negativ påverkan på avskogning. En djupare analys görs sedan av de identifierade bolagen, för att (i) närmare förstå dessas exponering, och (ii) bedöma deras hantering av avskogningsrisk. De bolag som har mycket hög risk, och där hanteringen bedöms som otillräcklig eller där mer information behövs för att göra bedömningen, är sedan i fokus för fondens påverkansarbete (se nedan).

Integrering

Fondens process för due diligence inom noterade innehav innebär att den noterade portföljen genomlyses årligen med hjälp av den modell som beskrivs ovan, för att identifiera bolag med mycket hög avskogningsrisk och bedriva påverkansarbete med dessa. Om ett bolag efter försök till dialog bedöms vara obenäget att arbeta mot en avskogningsfri verksamhet, kan fonden besluta att inte investera i bolaget.

Inom AP2:s investeringar i tillgångsslagen skogs- och jordbruksfastigheter har arbetet för att främja biologisk mångfald pågått under många år och är en integrerad del av dialogen med fondens förvaltare. AP2:s förvaltare tillämpar väletablerade och vetenskapligt utformade skogsvårds- och jordbrukssystem för att minimera negativ påverkan. Fondens förvaltare av skog måste vara certifierade enligt internationella standarder, vilket förutsätter förvaltning av hela ekosystem och nolltolerans mot avskogning. AP2 har varit med och arbetat fram riktlinjer för ansvarsfulla investeringar i jordbruk, som följs av fondens förvaltare för jordbruksfastigheter. Fonden har särskilt även har antagit en särskild policy med nolltolerans mot avskogning för sina brasilianska jordbruksinvesteringar. Enligt denna krävs en fördjupad strategi för att bekämpa avskogning genom att beakta den ursprungliga naturliga vegetationen samt öka återbeskogningen. AP2:s förvaltare i Brasilien använder satellitbaserad kartläggningsteknologi, i vissa fall kombinerad med information om biomassamätning, för att följa upp efterlevnaden.

Inom tillgångsslagen riskkapital och onoterade krediter är avskogning inkluderat i den due diligence som görs inför en investering, och även i den årliga utvärderingen av externa förvaltare. Vid den senaste genomlysningen av AP2:s portfölj av investeringar i riskkapital uppskattades endast fyra procent av bolagen ha en exponering mot avskogningsrisk.

Påverkansarbete

Dialoger

Fondens påverkansarbete gentemot noterade portföljbolag utgår från den ovan beskrivna processen. De bolag som identifieras med mycket hög avskogningsrisk, och där den fördjupade analysen visar på en otillräcklig eller otydligt kommunicerad hantering av risken, inkluderas i fondens påverkansarbete, med målet att dialoger ska bedrivas med alla dessa bolag senast vid utgången av 2025.

AP2:s förväntningar på portföljbolagen finns beskrivna här och i fondens policy mot avskogning och markanvändning, och dialogerna följs upp mot denna. Dialogerna sker till stor del i samverkan med andra investerare.

Röstning

AP2 använder även sin röst för att markera sitt missnöje med vissa bolags hantering av risker för avskogning samt därmed relaterade risker för mänskliga rättigheter.

Bolag med speciellt hög exponering mot avskogning och otillräckliga åtaganden, policies och processer för att hantera riskerna, identifieras genom externa utvärderingar. AP2 markerar i sin röstning mot bolag med en score på upp till 20 procent enligt Forest 500 (skala 1-100%) eller upp till 20 enligt FAIRR:s index för proteinproducenter (1-100). Bolag där en konstruktiv dialog pågår undantas från denna röstning Innan röstningen sker kontaktas de berörda bolagen och informeras. I vissa fall kan en dialog inledas som en konsekvens av denna information och bolaget undantas då från markering genom röstning.

Samarbete

AP2 är aktivt inom ett antal investerarsamarbeten inom biologisk mångfald och avskogning.

Finance Sector Deforestation Action (FSDA) är ett dialogsamarbete mellan investerare som har åtagit sig att ha en portfölj fri från avskogning driven av jordbruksråvaror. Inom ramen för detta samarbete hålls dialoger med ett antal bolag med hög avskogningsrisk. Sedan 2023 deltar AP2 aktivt i detta dialogarbete, med en ledande roll i flera dialoger.

AP2 är medlem i Finance for Biodiversity Foundation, som samlar investerare kring fem åtaganden och bidrar till processutvecklingen inom området.

Nature Action 100 är ett investerarsamarbete för dialog med 100 bolag med stor negativ påverkan på biologisk mångfald. AP2 har en ledande roll i två av initiativets dialoger.

PRI Spring är en samverkan inom biologisk mångfald som fokuserar på avskogning och behovet av starkt stöd i lagar, regleringar. Projektet ser specifikt på hur bolag med stor exponering mot avskogning förhåller sig till regleringar arbetar med påverkan och lobbying i frågan.

AP2 deltar i arbetsgruppen för Brasilien inom ramen för investerarsamarbetet Investor Policy Dialogue on Deforestation (IPDD), som arbetar för att skapa en dialog kring avskogning med politiker och beslutsfattare i nyckelländer.

En utmaning i arbetet med biologisk mångfald är att hitta lämpliga nyckeltal, mäta framsteg och att integrera effekter på ekosystem i finansiellt beslutsfattande. AP2 är därför partner till forskningsprojektet BIOPATH som finansieras av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning). BIOPATH kommer tillsammans med sina partner kartlägga, utvärdera och utveckla befintliga och nya tillvägagångssätt där biologisk mångfald integreras i finansiellt beslutsfattande.

Transparens

AP2 rapporterar enligt ramverket Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD), i en kombinerad rapport för klimat och natur. Fonden har deltagit i fokusgruppen vid utvecklingen av detta ramverk.