Andra AP-fondens plan för mänskliga rättigheter beskriver fondens mål att verksamheten från och med 2025 skall bedrivas i linje med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter samt att från och med 2030 skall mänskliga rättigheter genomsyra alla delar av fondens verksamhet.

Mål

Från och med 2025 skall fondens verksamhet bedrivas i linje med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter

Detta innebär i korthet att fonden skall undvika att kränka mänskliga rättigheter samt hantera negativ påverkan på mänskliga rättigheter i verksamheter som fonden har en direkt koppling till. För AP2 innebär det att regelbundet identifiera, minska och hantera potentiella och faktiska kränkningar av mänskliga rättigheter med koppling till fonden. AP2 ska också ha en policy för mänskliga rättigheter, samt arbeta för att gottgörelse sker för de individer som drabbats direkt eller indirekt av AP2:s verksamhet.

Från och med 2030 skall mänskliga rättigheter genomsyra alla delar av fondens verksamhet

I praktiken innebär det att AP2 skall stärka sin efterlevnad av FN:s vägledande principer. Fondens samtliga verksamheter skall bedrivs i linje med principerna och inom samtliga delar skall det finnas en fullgod process för gottgörelse. Genom AP-fondernas regelverk har AP-fonderna fått i uppdrag att förvalta fondmedlen på ett föredömligt sätt. Särskild vikt ska fästas vid främjande av hållbar utveckling, där mänskliga rättigheter utgör en central del. Fondens arbete skall därmed också bidra positivt till utvecklingen av mänskliga rättigheter för att främja en hållbar utveckling. Det kan ske exempelvis genom riktade hållbarhetsinvesteringar, inom ramen för fondens pågående arbete med FN:s vägledande principer samt påverkansarbete av olika slag, till exempel via bolagsdialoger eller investerarsamarbeten.

Analys och väsentlighet

En central del i FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter är att företag ska ha kännedom kring sina risker, det vill säga identifiera riskerna, samt prioritera vilka risker företagen ska agera på först. Det är av största vikt att prioriteringen baseras på en allvarlighetsbedömning utifrån perspektivet risk för människor. De risker som bedöms ha mest allvarliga konsekvenser på mänskliga rättigheter ska hanteras först. Fondens arbete fokuseras således på fondens mest allvarliga risker, varför arbetet med att implementera FN:s vägledande principer koncentreras till risker i fondens portföljbolag. Inom ramen för fondens mål år 2030 kommer fonden att koncentrera sitt arbete till ett fåtal av FN:s globala mål som bedöms relevanta och mätbara för mänskliga rättigheter.

Givet att begreppet ”mänskliga rättigheter” är väldigt brett och komplext behöver fonden göra prioriteringar i sitt arbete. Genom riskanalys av fondens tillgångar kan AP2 systematiskt identifiera och följa fondens risker. Resultat från dessa analyser ligger till grund för bland annat investeringsbeslut, prioritering av fortsatt arbete samt påverkansarbete. Riskanalyserna genomförs två gånger per år. Fondens val av fokusbolag för påverkansarbete kommer dock att uppdateras mer sällan eftersom långsiktighet krävs för att nå resultat.

Samtidigt som fonden behöver vara lyhörd för förändringar är det av lika stor vikt att utarbeta processer som gör fondens arbete inom dessa frågor uthålligt, eftersom det krävs långsiktigt engagemang för att uppnå resultat. En annan viktig, och utmanande, faktor vid utvecklandet av processer är att det finns möjligheter till att mäta utvecklingen och resultatet av arbetet.

Vid analys av fondens riskexponering tas hänsyn till fondens andra fokusområden klimat och biologisk mångfald, och till fondens innehav och möjlighet att påverka.

Utifrån analys av fondens nuvarande portfölj har bolag med direkt exponering mot Indien, Indonesien och Brasilien samt indirekt exponering mot Kina i sektorerna jordbruk, gruvindustri, textilindustri, förnyelsebar energi samt halvledare flaggats upp för hög risk av kränkningar av mänskliga rättigheter.

Förutom riskidentifiering på bolagsnivå, har AP2 en process för att identifiera länder där det finns finansiella, operativa eller hållbarhetsskäl att inte investera. Processen följer ett internt utvecklat ramverk som bland annat grundas på FN:s vägledande principer om företag och mänskliga rättigheter och fondens policy för mänskliga rättigheter.

Bolag med konstaterade kränkningar av mänskliga rättigheter identifieras genom AP-fondernas Etikråd. AP-fondernas noterade portföljer av aktier och bolagskrediter genomlyses två gånger per år, och Etikrådet bedriver dialogarbete med de bolag som identifieras i denna genomlysning. Om ett bolag inte hanterar situationen, ersätter de som drabbats och agerar för att förhindra framtida incidenter, eller är ovilligt till dialog, kan Etikrådet rekommendera att bolaget exkluderas från AP-fondernas investeringsunivers.

Integrering

Investera i lösningar

Utöver att vara en proaktiv ägare med hänseende till frågor rörande mänskliga rättigheter investerar fonden i bland annat sociala obligationer där pengarna öronmärks för investeringar i verksamheter som har en tydlig och mätbar positiv påverkan på sociala frågor.

Stötta förändring

AP2 arbetar som aktiva ägare med att stötta en positiv utveckling av arbetet med mänskliga rättigheter inom sina innehav i olika tillgångsklasser. Detta arbete bygger på analys och påverkansarbete i dialog med bolag och beslutsfattare.

AP2:s förhållningssätt till tillkortakommanden bland våra portföljbolag är att använda inflytandet som ägare och genom dialog och påverkan styra bolagens verksamhet i en mer hållbar riktning. Att sälja ses som en sista utväg, om dialogen inte leder framåt eller bolaget är ovilligt till förändring.

Avinvestera från oönskad exponering

AP2 investerar inte i bolag, sektorer och länder där risken för brott mot mänskliga rättigheter anses vara allvarliga, systematiska och inte påverkbara inom överskådlig tid, och där fortsatt investering riskerar att legitimera bolagets eller landets beteende. Vid mycket hög risk för brott mot mänskliga rättigheter, och i de fall där fondens uppfattning är att möjligheten till påverkan är minimal, kan fonden välja att avinvestera från enskilda bolag eller hela länder.

Vägen till förvaltning i linje med FN:s vägledande principer

AP2 strävar efter att ha en due diligence-process för mänskliga rättigheter på plats inom alla sina tillgångsslag. En sådan process innefattar riskidentifiering, riskhantering, uppföljning och rapportering av fondens mänskliga rättighetsrisker. Due diligence-processen för mänskliga rättigheter skiljer sig något mellan tillgångsslagen inom AP2, men övergripande struktur är densamma oavsett om investeringen sker i globala aktier eller investeringar inom onoterade tillgångsslag. Läs mer om AP2:s integrering av due diligence-processen i fondens rapport om mänskliga rättigheter.

Aktier

Globala aktier

Riskidentifiering (enligt process beskriven ovan), följt av proaktiva dialoger med bolag identifierade med hög risk för kränkningar av mänskliga rättigheter. AP2 samverkar också inom investerarsamarbeten för viktiga frågor eller inom högrisksektorer.

Svenska aktier

Löpande dialog samt utbildning av förvaltare som ansvarar för primär kontakt med portföljbolagen. Fonden har en långsiktig plan för hur arbetet skall bedrivas och har identifierat risker inom framför allt portföljbolagens leverantörskedjor – vid analys av portföljbolagens riskexponering anses dock risken relativt låg jämfört med bolag som återfinns bland globala aktier samt riskkapital.

Riskkapital

Inför investering i en riskkapitalfond, genomförs en due diligence av förvaltaren, med frågor som specifikt adresserar förvaltarens hantering av mänskliga rättigheter. Vid nya investeringar förväntas förvaltaren följa FN:s vägledande principer. En årlig uppföljning görs via enkäter och dialog med alla förvaltare, för att både kunna fånga upp eventuella tillkortakommanden, och stötta förändring av processer.

Riskidentifiering av AP2:s befintliga portfölj sker genom kartläggning av innehav i länder och sektorer med hög risk för brott mot mänskliga rättigheter. Fördjupad dialog med externa förvaltare där förhöjd risk bland portföljbolagen har hittats vid riskidentifieringen genomförs, med en tydlig kravställning i dessa dialoger för hur portföljbolagens verksamheter förväntas bedrivas, med hänseende till mänskliga rättigheter, till exempel policyer och processer för visselblåsning.

Räntor

Statsobligationer utvärderas enligt ovan ”Avinvestera från oönskad exponering”. Globala krediter analyseras enligt samma princip som för globala aktier och vid investeringar i gröna samt sociala obligationer genomförs due diligence vid varje specifikt investeringstillfälle.

Onoterade krediter

Processen för onoterade krediter är anpassad till förvaltningsmodellen genom externa förvaltare, samt att AP2 vid investeringstillfället inte exakt vet vilka innehav som kommer ingå i den färdiga produkten.

Inför en investering genomförs därför en grundlig due diligence, med specifika frågor om hanteringen av mänskliga rättigheter. Vidare gör AP2 en årlig utvärdering av sina förvaltare och för löpande dialog med dem för att stötta fortsatt utveckling. Då AP2 vid kreditinvesteringar har begränsad möjlighet att påverka bolagen efter investeringstillfället, är förvaltarens process vid investeringstillfället, med tydlig kravspecifikation utifrån hållbarhetsparametrar, av extra vikt.

Reala tillgångar

Fastigheter

AP2 har en kontinuerlig och nära dialog med fondens portföljbolag och tydlig kravställning utifrån hur bolagens verksamheter bedrivs med hänseende till mänskliga rättigheter. Fonden för dialog med bolagen både utifrån ett bolagsspecifikt perspektiv samt ur ett leverantörskedjeperspektiv.

Skog och jordbruk

Fonden har ett nära och långvarigt samarbete med externa förvaltare inom sektorn. Som långsiktiga ägare har fonden möjlighet att påverka portföljbolagens verksamhet utifrån både klimat, biologisk mångfald samt mänskliga rättighetsperspektiv. Uppföljning sker löpande genom dialog, enkäter, samt platsbesök.

Hållbar infrastruktur

Grundlig due diligence som inkluderar mänskliga rättighetsperspektivet utförs inför investeringar. Genom dialog och löpande uppföljning kartläggs portföljbolagens samt externa förvaltares förmåga att upprätthålla fondens krav. Flertalet av portföljbolagen inom sektorn har leverantörskedjor som ger exponering mot sektorer och bolag med hög risk för brott mot mänskliga rättigheter, till exempel insatsvaror inom förnyelsebar energi med ursprung från Kina. Extra fokus läggs därmed på externa förvaltares samt portföljbolags förmåga att kartlägga samt följa upp hur de arbetar med kravställning och processer inom leverantörsleden.

Påverkansarbete

Som en aktiv och långsiktig ägare är påverkansarbete ett viktigt redskap för AP2 för att skapa en positiv förändring. Påverkansarbetet är därmed centralt i hanteringen av fondens mänskliga rättighetsrisker och är integrerat i fondens due diligence-process. AP2 utövar påverkansarbetet enskilt, via AP-fondernas Etikråd och via andra investerarsamarbeten.

Nuläge och mål för dialogerna definieras genom analyser av de aktuella bolagens arbete med mänskliga rättigheter och vilka riktlinjer de har på plats samt hur deras due diligence-processer ser ut i hela leverantörskedjan. Dialogen anpassas till varje individuell situation och utvärdering av framsteg sker årligen. Baserat på om målen har uppnåtts, bedöms kunna nås respektive anses onåbara, fattas beslut att avsluta dialogen, fortsätta den ännu ett år eller avsluta relationen och sälja innehavet.

Dialogarbetet kräver uthållighet då det tar tid för bolagen att ta fram, förankra och implementera nya policyer och processer samt att förändra beteenden. Det finns även en fördröjning i processen eftersom bolagens rapportering oftast sker på årsbasis, vilket också är relevant eftersom dialogerna både syftar till att förbättra bolagens interna processer och att detta återspeglas i deras publika rapportering.

Förväntningar på portföljbolag och externa förvaltare

Fonden förväntar sig att portföljbolag samt externa förvaltare förhåller sig till internationella normer och regler som skyddar mot brott mot mänskliga rättigheter, vilka skall vara i linje med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter samt FN:s Global Compacts principer. Läs mer om AP2:s förväntningar på portföljbolag.

Röstning

Fonden använder sin rösträtt både proaktivt och reaktivt för att stärka skyddet för mänskliga rättigheter. Reaktiv röstning kan innefatta att fonden röstar emot sittande styrelse vid tillkortakommanden med avseende till mänskliga rättigheter, och där dialog eller andra försök till kontakt med bolaget i frågan ej besvarats på ett tillfredsställande sätt.

Proaktiv röstning kan ske genom stöttning av aktieägarförslag som riktas mot bolaget med exempelvis krav på extern granskning av bolagets verksamhet med hänseende till skyddet för mänskliga rättigheter, eller förbättrad transparens från bolag om arbetet med mänskliga rättigheter.

Samarbete

Mänskliga rättighetsfrågor är ofta komplexa och globala, vilket med fördel hanteras genom samarbete med andra investerare och organisationer. AP2 stöttar och samverkar inom flertalet initiativ kring de mänskliga rättighetsrisker som fonden har identifierat. AP2 är sedan 2021 med i investerarsamarbetet Platform Living Wage Financials (PLWF), som bedriver ett strukturerat påverkansarbete inom textilindustrin och jordbrukssektorn med fokus på levnadslöner.

AP2 samarbetar också med andra investerare inom ramen för Investor Alliance for Human Rights, som har en särskild projektgrupp som fokuserar på textilindustrin. De har även samordnat specifika dialoger med bolag med möjlig exponering mot negativ påverkan på uigurbefolkningen i Kina.

Inom initiativet PRI Advance samarbetar AP2 med andra investerare för att bland annat öka förståelsen och möjligheten till påverkan av mänskliga rättighetsaspekter inom bolags leverantörsled globalt.

Utöver detta samarbetar AP2 också med övriga AP-fonder, främst genom AP-fondernas Etikråd, som både identifierar och hanterar konstaterade kränkningar mot mänskliga rättigheter, och driver proaktiva projekt inom bland annat fokusområdena barn- och tvångsarbete samt techbolag och mänskliga rättigheter.

Transparens

AP2 rapporterar vart annat år enligt ramverket i FN:s vägledande principer. Detta ramverk är världens första omfattande vägledning för rapportering av hur bolag respekterar mänskliga rättigheter. Fonden publicerar årligen också en hållbarhetsrapport.

Länkar

FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter
Platform Living Wage Financials
PRI Advance
Investor Alliance for Human Rights
AP2:s Rapport om mänskliga rättigheter 2023
AP2:s Hållbarhetsrapport 2023

Policy